Inburgeren kan op 2 manieren. De meeste inburgeraars doen het inburgeringsexamen. Je kunt ook inburgeren met het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2).
Als je moet inburgeren, krijg je een brief van DUO. In deze brief staat op welke datum je inburgeringsplichtig bent geworden. Je hebt dan 3 jaar de tijd om in te burgeren (de inburgeringstermijn). Daarbij is het belangrijk of dit vóór of na 1 januari 2015 is.
Inburgeren met inburgeringsexamen
Werd je vóór 1 januari 2015 inburgeringsplichtig? Dan moet je 5 examens doen voor het inburgeringsexamen. Was dit na 1 januari 2015, dan doe je 6 examens. In beide gevallen geldt dat je voor alle examens moet slagen.
De onderdelen waarvoor je examen doet:
> Lezen
> Spreken
> Schrijven
> Luisteren
> Kennis van de Nederlandse samenleving
> Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (vanaf 2015)
Inburgeren met Staatsexamen NT2
Je kunt ook kiezen voor het Staatsexamen NT2. Je hebt dit diploma nodig voor bijvoorbeeld hoger onderwijs in Nederland. Dit examen is moeilijker dan de andere examens.
Als je vóór 1 januari 2015 inburgeringsplichtig werd, dan hoef je alleen het Staatsexamen NT2 te doen. Als je slaagt, krijg je het NT2-diploma en ben je ingeburgerd. Was dit na 1 januari 2015, dan doe je naast het Staatexamen NT2 nog 2 examens: het examen Kennis Nederlandse Maatschappij en het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Slaag je voor alle 3 de examens, dan krijg je het NT2-diploma en het inburgeringsdiploma. De examens worden centraal afgenomen (de kosten hiervan zijn niet inbegrepen in de prijs van dit traject).
De onderdelen waarvoor je examen doet:
> NT2 (Nederlands als tweede taal)
> Kennis Nederlandse Maatschappij (vanaf 2015)
> Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (vanaf 2015)
Meer informatie over het Staatsexamen NT2 vind je op de website van DUO.
Voor wie bedoeld
Buitenlanders die willen inburgeren, maar door hun niveau en gedrevenheid geen aansluiting vinden bij de standaard inburgeringscursus.
Inhoud en resultaat
Portfolio begeleiding, Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS), voorbereiden voor Toets Gesproken Nederlands (TGN) en Elektronisch Praktijk Examen (EPE).
Diploma of certificaat
Diploma inburgering of diploma Staatsexamen NT2.
Kosten en betaling
Dit traject bestaat uit lesblokken van 10 lessen per vier weken. De kosten zijn € 125,- per lesblok. Daarnaast betaal je eenmaal € 195,- voor de boeken. Je betaalt deze bedragen voor aanvang van de lesblokken. De particuliere cursussen van Grenzeloos Communiceren zijn vrijgesteld van btw.
Lesinformatie
Er zijn 10 lessen per lesblok, waarvan je er minimaal 7 moet volgen om de gestelde doelen te behalen. De lestijden spreken we van tevoren af, dat zijn je vaste lesgroepen. Mocht je een keer verhinderd zijn of extra lessen willen volgen, dan kijken we in welke groepen nog plaats is, zodat je daar aan kunt schuiven voor de extra les of inhaalles.
Wil je het traject versneld doorlopen? Dan is dat alleen mogelijk met extra 1-op-1 lessen naast de wekelijkse groepslessen. De kosten van een dergelijk traject hangen af van jouw wensen en beschikbare tijd. Als je hier interesse in hebt, neem dan even contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Voor deze cursus moet je rekenen op minimaal 12 lesblokken. Als we gedurende het traject merken dat er meer lessen nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken, dan kan het traject steeds met vier weken worden verlengd.
Meld je aan voor een gratis introductieles